ТЕОРЕТИКО МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ - ДУЧИНСЬКА, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті зазначено, що інтелектуальний капітал став вагомою складовою конкурентоспроможності економічних суб’єктів і держав в останній четверті ХХ ст. Глобалізація економіки сприяла перетворенню його у нематеріальний актив підприємств, який став враховуватись при встановленні ринкової вартості підприємств, випуску акцій, їх участі в торгах на фондових біржах. Відмічено, що ці процеси актуалізували необхідність аналізу суті, структури та оцінки інтелектуального капіталу. Дослідження оцінки інтелектуального капіталу дає можливість зазначити, що менеджерам підприємств з метою ефективного управління та реалізації стратегій розвитку підприємства потрібно акцентувати увагу на актуальності формування, нагромадження, використання і оцінці інтелектуального капіталу. У статті з’ясовано, що застосуються, в основному, перцепційні методи оцінки інтелектуального капіталу. Відмічено, що діючі методики не передбачають грошової оцінки інтелектуального капіталу. Вони допомагають розв’язати управлінські задачі і дають здійснити діагностику нематеріальним ресурсів підприємств. Виокремлено вітчизняні проблеми і спроби оцінки інтелектуального капіталу, зроблено висновок про необхідність активізації ролі держави