ФЕНОМЕН ЛІДЕРСТВА КРАЇН СВІТУ НА РИНКУ ВИСОКИХ ТЕХНОЛОГІЙ - РИБЧУК, А.; ЖУРБА, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті досліджено передумови та сучасні тенденції формування феномену технологічного лідерства розвинених країн, що пояснюється масовим перерозподілом ресурсів у виробничі ланцюги нового технологічного укладу. Проаналізовано причини технологічного прориву Китаю, які зумовлені фінансовою допомогою держави через створення різноманітних фондів стимулювання розробки високих технологій. Розкрито результати технологічного лідерства США, Німеччини, Франції та інших провідних держав на ринку високотехнологічної продукції. Показано потенційний економічний ефект від впровадження нових технологій усіма суб’єктами світового господарства.