ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ІННОВАЦІЙНОЇ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ - ЛАРІОНОВА, К.; ДОНЧЕНКО, Т. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті досліджено та виділено підходи до визначення поняття «реструктуризація підприємства» залежно від стану стратегії його розвитку, обґрунтована економічна сутність поняття «інновація» та «інноваційна діяльність». На основі поєднання характеристик і сутності зазначених понять здійснено формалізацію поняття «інноваційна реструктуризація» та запропоновано авторське визначення. Доведено, що для ефективної і комплексної інноваційної реструктуризації необхідно удосконалити й систему управління підприємством шляхом розробки та впровадження нових принципів, методів і структур управління. Саме тому, було виділено елементи механізму інноваційної реструктуризації підприємства та визначено і деталізовано функції інноваційної реструктуризації, що дозволило удосконалити понятійно-категорійний апарат даного економічного поняття. Доведено, що умовою ефективного впровадження інновацій в рамках реструктуризації є наявність у підприємства інноваційного потенціалу. До того ж перехід підприємства від однієї стадії розвитку до іншої передбачає поступовий розвиток інноваційного потенціалу. Це пояснює тісний взаємозв’язок і взаємний вплив між інноваційною реструктуризацією та інноваційним потенціалом підприємства.