ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА: СУЧАСНІ ЗАГРОЗИ ТА ВЕКТОРИ ЗМІЦНЕННЯ - ГРИГОРУК, Павло; СПІВАК, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні розкрито актуальність проблематики управління економічною безпекою вітчизняних підприємств у критично складних умовах сьогодення, обумовлених системними негативними наслідками повномасштабної війни. Відтак, метою дослідження визначено ідентифікацію та узагальнення сучасних найбільш актуальних загроз та обґрунтування векторів і засобів зміцнення економічної безпеки вітчизняних підприємств в умовах великої війни і обумовленої нею системної кризи. Показано, що практично всі зі системних викликів і загроз економічній безпеці суб’єктів господарювання, що були характерними для вітчизняного бізнес-середовища на всьому етапі незалежності країни, збереглися й на нині. Йдеться про системну корупцію, адміністративний тиск на бізнес, тінізацію і монополізацію економічних відносин, зловживання на митниці, які призводять до надходження на внутрішній ринок контрабанди та сірого імпорту і т. п. Аргументовано, що ці загрози доповнилися новими значними викликами для вітчизняних підприємств, які позначилися на послабленні всіх складових економічної безпеки бізнесу, особливо – фінансовій, виробничій та інформаційно-комунікаційній. Вказано на те, що в критично складній ситуації існуючої ринкової турбулентності підприємствам слід активувати власну безпекову політику і працювати над зміцненням резилієнтності до внутрішніх та зовнішніх викликів, ризиків і загроз.