УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - ЗАМЛИНСЬКИЙ, Віктор; СКРИПНИК, Наталія; ФЕДАКА, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сутність і тенденції управління персоналом в умовах воєнного стану та узагальнено переваги й недоліки впровадження цифрових технологій у систему HR-менеджменту. Метою дослідження є обґрунтування дієвості цифрових інструментів управління персоналом для підвищення стійкості підприємств у період кризових ризиків. Проаналізовано необхідність адаптації персоналу до діяльності в умовах війни, розробки мотиваційних заходів для утримання професійних кадрів і запобігання їхньому відтоку. Виокремлено ключові компетентності, що забезпечують розвиток персоналу та впливають на ефективність функціонування підприємства в умовах кризи. Розглянуто основні проблеми, з якими стикаються підприємства у кадрових питаннях через військові дії, зокрема вплив на якість управління та використання соціально-психологічних методів дистанційного управління. Визначено ключові тенденції в HRM, такі як акцент на утриманні співробітників, впровадження програм навчання протягом усього життя, перенавчання, підтримка здоров’я працівників і розвиток організаційної культури. Узагальнено проблеми комплектування, адаптації, утримання персоналу в умовах воєнного стану. У статті зроблено висновок про важливість оптимізації стратегій управління персоналом для підвищення ризикостійкості бізнесу.