ОЦІНЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ У РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ХАРАКТЕРИСТИКИ РІВНЯ ЇЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ - ТАЛАХ, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті аналізуються питання функціонування та розвитку галузі роздрібної торгівлі України. Показано, що вид економічної діяльності, який чи не в найбільшій мірі піддається негативному впливу макроекономічних криз, шоків і потрясінь. Відповідно, в умовах повномасштабної війни вітчизняна роздрібна торгівля зазнала значної дестабілізації, включно з руйнуванням підприємств та їх інфраструктури, торговельних об’єктів і складських площ, погіршилися умови транспортування продукції та логістики. Таким чином актуалізувалося завдання формування і реалізації державної антикризової політики відновлення інвестиційної діяльності як передумови розвитку суб’єктів цього виду економічної діяльності. Метою статті є проведення оцінювання інвестиційної активності у роздрібній торгівлі України в контексті надання характеристики рівня її інвестиційної привабливості. Прикладне значення результатів дослідження полягає у формуванні інформаційно-аналітичної основи для ухвалення якісних рішень в системі державної політики з відновлення інвестиційної активності у вітчизняній роздрібній торгівлі. Наукова новизна результатів дослідження полягає в подальшому розвитку методики аналізування стану розвитку та інвестиційної привабливості галузі.