ЕФЕКТИВНА КОМУНІКАЦІЯ ЯК ОСНОВА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - БАГАН, Надія; ДЯЧЕНКО, Юлія; КОРІННА, Анастасія; ТОКАР, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто значення ефективної комунікації як основного інструменту управління персоналом у сучасних підприємствах. Визначено ключові аспекти комунікаційного процесу, що впливають на продуктивність працівників, рівень мотивації та корпоративну культуру. Досліджено вплив цифровізації, корпоративної культури та розвитку soft skills на якість управлінської комунікації. Проведено аналіз видів комунікацій в управлінні персоналом та визначено основні проблеми, що виникають у процесі інформаційного обміну в організаціях. Доведено, що налагоджена система комунікації сприяє покращенню координації дій, швидкому прийняттю рішень та зниженню рівня конфліктності. Обґрунтовано необхідність впровадження сучасних методів і технологій комунікації (CRM-систем, корпоративних порталів, месенджерів) для підвищення ефективності управлінських процесів. Визначено, що комунікаційна компетентність керівників є стратегічним фактором формування довіри в колективі, підвищення мотивації персоналу та забезпечення довгострокового успіху організації.