ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА - ЛОПАТОВСЬКА, Оксана; НІКОЛЬЧУК, Юлія; БОНДАРУК, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті визначено, що основною умовою ефективного управління оборотними активами на будь-якому підприємстві, є проведення детального аналізу стану, динаміки, структури та ефективності використання його оборотних активів. Проведено дослідження існуючих на сьогодні наукових підходів до трактування поняття «оборотні активи». Визначено основне призначення оборотних активів будь-якого підприємства, мету та основні завдання їхнього аналізу. Сформовано перелік інформаційного забезпечення для аналізу оборотних активів підприємства. Фінансовий аналіз оборотних активів включає в себе такі напрями: аналіз їхнього складу та структури; оцінку оптимальності їхнього обсягу; аналіз джерел утворення та оцінку маневрування; аналіз оборотності оборотних активів загалом та аналіз окремих їх видів, таких як: виробничі запаси, дебіторську заборгованість та грошові кошти; аналіз збереження та ефективного використання оборотних активів. З метою подальшого аналізу, запропоновано класифікацію та порядок обчислення окремих видів оборотних активів за такими критеріями, як: сфера розміщення, форма, джерела формування і рівень ліквідності. Проведено дослідження існуючих наукових підходів до ідентифікації показників ефективності використання оборотних активів підприємства. Визначено та охарактеризовано показники, які характеризують стан оборотних активів підприємства (загальна сума оборотних активів підприємства, коефіцієнт реальної вартості оборотних активів у майні підприємства, сума власних оборотних коштів, коефіцієнт маневрування, коефіцієнт забезпеченості оборотних активів власними оборотними коштами) і показники ефективності використання оборотних активів (швидкість обертання оборотних активів, коефіцієнт оборотності оборотних активів, коефіцієнт завантаження, коефіцієнт ефективності оборотних активів). Розглянуто методику визначення обсягу абсолютного та відносного вивільнення (додаткового залучення) оборотних активів в результаті прискорення (уповільнення) їхнього обертання.