ФОРМУВАННЯ ІНТЕГРОВАНОЇ СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ІННОВАЦІЙНО-ОРІЄНТОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ МАРКЕТИНГ-МЕНЕДЖМЕНТУ - СТАДНИК, Валентина; ЙОХНА, Віталій; НАСКАЛЬНИЙ, Сергій; ЧЕЛІЙ, Тарас (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В роботі актуалізовано проблему підвищення ефективності і конкурентоспроможності вітчизняних промислових підприємств в умовах високої мінливості споживчих ринків. Акцентовано увагу на тому, що ключовим чинником для вирішення цієї проблеми є релевантна стратегічним цілям розвитку система інформаційного забезпечення маркетинг-менеджменту, яка дає змогу підвищувати продуктивність управлінської праці і обґрунтованість рішень. Проаналізовано і систематизовано переваги й недоліки існуючих науково-методичних підходів до інформаційного забезпечення управлінської діяльності (системного, процесного, ресурсного, інноваційного та соціально-економічного) та інформаційні технології, що призначені для підтримки ухвалення управлінських рішень в різних функціональних сферах менеджменту. Підкреслено важливість співвіднесення функціональних можливостей інформаційного забезпечення системи менеджменту із цінністю окремих структурних елементів бізнес-процесів для підтримання загальної конкурентоспроможності підприємства. З огляду на те, що в умовах високої мінливості сучасних споживчих ринків такими елементами є управління інноваціями, розробили модель інформаційного забезпечення діяльності інноваційно-орієнтованого промислового підприємства. Акцентовано на провідній ролі функції маркетингу, яка інтегрує ключові інформаційні блоки функціональних підсистем у єдине ціле, формуючи тим самим спільний інформаційний простір для ухвалення і реалізації стратегічних рішень в розрізі стратегічних цілей інноваційного розвитку підприємства. Розроблений науково-методичний підхід відповідає принципам ціннісно-орієнтованого управління та опирається на переваги функції маркетингового у роботі з масивами інформації про стан ринку і запити цільових груп споживачів. Він має універсальний характер і практичне значення для підвищення ефективності процесів діджиталізації вітчизняних підприємницьких структур.