ОРІЄНТИРИ НАРОЩЕННЯ ОБСЯГІВ ТА ЕФЕКТИВІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РЕСУРСІВ У РЕГІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ В УМОВАХ ВІЙНИ - БОЙКО, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні у фокусі уваги перебувають питання ефективної державної інвестиційної політики, орієнтованої на збільшення обсягів залучення та ефективізацію використання інвестицій. Метою статті визначено обґрунтування орієнтирів нарощення обсягів та ефективізації використання інвестиційних ресурсів у регіональній економіці в умовах війни. З’ясовано, що дієва й адаптивна до сучасної динамічної реальності інвестиційна політика регіону повинна бути націлена на мінімізацію ризиків і загроз, котрі формують негативні чинники інвестиційного середовища, та максимізацію позитивних ефектів, які забезпечують привабливість і безпечність регіону для інвестора. Врахування при цьому потенціалу розвитку регіону є критично важливим, адже дозволяє визначити цілісну і послідовну стратегію, спрямовану на економічне та соціальне зростання, зміцнення безпекоспроможності і стійкості територій в умовах новітніх викликів. Такий підхід відповідає концепції імпакт-інвестування. Доведено, що врахування потенціалу розвитку регіону є критично важливим при формуванні проактивної регіональної інвестиційної політики, адже це дозволяє визначити цілісну і послідовну стратегію, спрямовану на економічне та соціальне зростання, зміцнення безпекоспроможності і стійкості територій в умовах новітніх викликів. Вказано на стратегічні рішення, практична апробація яких дозволить покращити інвестиційне середовище регіону.