ВПЛИВ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ІННОВАЦІЙ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ - ГОРОДЕЦЬКА, Тетяна; ЛАРІНА, Тетяна; ЛИПОВИЙ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є дослідження впливу людського капіталу на ефективність наукових досліджень та інновацій у сучасній економіці, на основі встановлення взаємозв’язків, що сприяють зростанню інноваційного потенціалу та підвищенню конкурентоспроможності економічних систем. У статті розглянуто людський капітал як ключовий фактор забезпечення конкурентоспроможності сучасних економік, оскільки він сприяє підвищенню ефективності наукових досліджень, розвитку інновацій та сталому економічному зростанню, тому у глобалізованому світі та умовах технологічного прогресу інвестиції в людський капітал стають необхідними для підтримки економічного розвитку. Визначено, що в сучасних умовах людський капітал включає не лише традиційні складові, такі як знання та кваліфікації, а й соціальні аспекти, зокрема креативність, лояльність, відповідальність і підприємницьке мислення, тому розвиток людського капіталу безпосередньо впливає на економічне зростання через підвищення продуктивності праці, комерціалізацію наукових знань та впровадження інновацій. Інвестування в освіту, наукові дослідження, професійну підготовку та здоров’я населення сприяє зростанню доходів, покращенню рівня життя та розширенню споживчих можливостей, тому що висококваліфіковані спеціалісти забезпечують створення нових знань і технологій, що підсилює конкурентоспроможність національних економік. Доведено, що наука та освіта є важливими складовими розвитку людського капіталу, оскільки вони формують інтелектуальні ресурси суспільства на основі співпраці між науковими установами, бізнесом та державними органами, які створюють умови для комерціалізації наукових розробок та прискореного впровадження інновацій. Крім того, розвиток цифрових компетенцій та інформаційних технологій значно розширює можливості людського капіталу, сприяючи адаптації до глобальних викликів та забезпеченню економічної стабільності. Встановлено, що людський капітал виступає фундаментом економічного розвитку, відіграючи ключову роль у процесах інноваційної трансформації та зміцнення позицій країн на світовому ринку, а інвестиції у людський капітал, особливо у сферу науки, технологій та освіти, є стратегічно важливими для формування сталого майбутнього та економічного процвітання.