ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА ЗАПОБІГАННЯ РИЗИКАМ НА ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - ЛАГОДІЄНКО, Володимир; НІКОЛЮК, Олена; САВЧЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено питанням формування інвестиційної політики запобігання ризикам на харчових підприємствах. Метою статті є аналіз та удосконалення наявного теоретико-методичного забезпечення щодо управління ризиками та формування інвестиційної політики запобігання ризиків підприємства харчової промисловості. В статті визначено, що ризик - це невизначеність, мінливість доходів та ймовірність часткової або повної втрати інвестованих ресурсів. В свою чергу, інвестиційний ризик являє собою невизначеність, пов’язана з можливістю відхилення фактичних результатів від планових через вплив різних чинників. Інвестиційний ризик може проявлятися у вигляді втрати прибутку, капіталу чи інших фінансових ресурсів внаслідок несприятливих економічних, фінансових або управлінських рішень Розглянуто передумови управління інвестиційними ризиками підприємств харчової промисловості в умовах сучасної економіки, що характеризується високим рівнем турбулентності, глобалізаційними викликами та цифровою трансформацією. В дослідженні представлено систематизацію інвестиційних ризиків за джерелами їх виникнення, включаючи фінансові, технологічні, ринкові, регуляторні, організаційні, кадрові ризики та екологічні ризики, які безпосередньо виникають під час діяльності підприємств харчової промисловості. Визначено, що для мінімізації інвестиційних ризиків підприємствам харчової промисловості необхідно розробляти та реалізовувати ефективну політику запобігання ризикам, яка ґрунтується на використанні сучасних методик управління ризиками та впровадженні інноваційних підходів до прийняття інвестиційних рішень. В умовах нестабільного ринкового середовища підприємствам харчової промисловості рекомендовано застосовувати диверсифікацію інвестиційних активів, страхування валютних ризиків, прогнозування ринкових тенденцій, впровадження цифрового інструментарію для оптимізації управлінських процесів, розвиток корпоративної культури та впровадження сталих практик. Запропонований перелік заходів в рамках інвестиційної політики запобігання ризиків сприятиме підвищенню стійкості підприємств харчової промисловості до зовнішніх викликів, забезпеченню ефективності інвестиційної діяльності та досягненню стратегічних цілей сталого розвитку.