РОЛЬ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ В ДІЛОВИХ КОМУНІКАЦІЯХ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - ГОЛОВАЙ, Надія; СИСОЄВА, Інна; КРАСУЦЬКИЙ, Сергій; ВІКАРІЙ, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено роль фінансової звітності як ключового інструмента підтримки прийняття управлінських рішень за умов сучасної соціально-економічної парадигми. Проведено аналіз основних якісних характеристик фінансової звітності, її впливу на стратегічне та оперативне управління підприємством, а також виявлено основні проблеми, пов’язані з впровадженням новітніх технологій, зокрема звітності в реальному часі. Зосереджено увагу на необхідності гармонізації стандартів бухгалтерського обліку відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), їх впливу на прозорість і доступність даних для зовнішніх користувачів. Зроблено висновки щодо перспектив розвитку фінансової звітності та її значення для забезпечення конкурентоспроможності підприємств у глобалізованому економічному середовищі. У статті розглядається роль фінансової звітності як ключового елемента ділових комунікацій, що забезпечує прозорість, довіру та ефективний обмін інформацією між учасниками бізнес-процесів. Аналізується її вплив на підтримку прийняття управлінських рішень, стратегічне планування, взаємодію з регуляторними органами та іншими стейкхолдерами. Окреслено значення звітності у формуванні аргументованих управлінських рішень та зміцненні ділових відносин.