СТРАТЕГІЧНИЙ ПІДХІД В СИСТЕМІ АНТИКРИЗОВОГО ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - МОРОЗ, О.; МОРОЗ, Є.; КАТІЛОВА, Т. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглядаються питання удосконалення системи антикризового фінансового менеджменту в закладах охорони здоров’я України з врахуванням стратегічного підходу. Стратегічний підхід дає конкурентну перевагу і можливість розробки заходів для досягнення поставлених цілей у конкурентному динамічному просторі. На прикладі Комунального некомерційного підприємства «Вінницька центральна районна клінічна лікарня» Вінницької районної Ради здійснено SWOT-аналіз, за результатами якого було виявлено сильні, слабкі сторони діяльності медичного закладу, а також можливості та загрози. Сильними сторонами є орієнтованість на професійність персоналу, якість менеджменту та медичних послуг. Слабкі сторони – дефіцит фінансування, низька автономність в можливостях залучення і розпоряджання коштами, низька оплата праці персоналу, що в свою чергу призводить до загрози плинності кадрів, зменшення надання послуг із-за низької платоспроможності та високої конкуренції. За результатами SWOT-аналізу були визначені пріоритети розвитку закладу та сформульовані стратегічні цілі, зокрема, покращення якості та розширення переліку медичних послуг, підвищення рівня задоволеності пацієнта, посилення кадрового потенціалу, покращення матеріально-технічного забезпечення медичного закладу, удосконалення фінансового менеджменту. Розроблені конкретні заходи щодо реалізації цілі удосконалення фінансового менеджменту. Запропоновані додаткові джерела фінансування, формування договірних відносин з чіткими правилами. Стратегія розвитку в 2022 році здебільшого буде визначатися подальшим перебігом пандемії та динаміки захворюваності і подальшою потребою використання закладу як інфекційної лікарні. Всі структурні підрозділи закладу підлягають постійному розвитку для того, щоб бути в медичному просторі ведучою, конкурентоспроможною, доступною для населення лікарнею та надавати широкий спектр якісних медичних послуг, спрямованих на зміцнення здоров’я населення.