МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД У СФЕРІ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ ПІДПРИЄМСТВ - ГОЛОВКО, Б. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття присвячена дослідженню міжнародного досвіду у сфері стратегічного управління ризиками агропродовольчих підприємств, визначенню методів, які можна застосувати в українських реаліях. Встановлено, що розвинені країни накопичили значний досвід у створенні та впровадженні ефективних стратегій ризик-менеджменту, який може бути корисним для українських підприємств. Визначено, що одним із найважливіших елементів міжнародної практики є впровадження стандартів ризик-менеджменту (наприклад, стандарти ISO 31000, які надають чіткі рекомендації щодо створення комплексної системи управління ризиками, що дозволяє мінімізувати наслідки несприятливих подій і підвищувати ефективність операційної діяльності). Доведено, що ефективне стратегічне управління ризиками в агропродовольчому секторі базується на поєднанні декількох ключових факторів: використання сучасних технологій, стандартизованих підходів до управління ризиками, страхових механізмів і державної підтримки.