АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ ТА КУРОРТНО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ ТА ЇЇ РЕГІОНІВ - НОДЬ, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Збалансований розвиток сучасної галузі туризму та курортно-рекреаційної сфери за останні десятиліття відчутно зазнали суттєвих змін. На функціонування та ефективність яких вплинуло низки чинників: політична ситуація в країні, нормативно-правове забезпечення, COVID-19, військова агресія, соціально-економічний розвиток регіонів та країни загалом тощо. Статистичний аналіз тенденцій розвитку галузі туризму й курортно-рекреаційної сфери України здійснюється працівниками різних національних та міжнародних агенцій з розвитку туризму. Більшість праць спрямовані на моніторинг узагальнюючих характеристик розвитку туризму та рекреації в Україні та за кордоном, а їх систематизація з позицій визначення нових інноваційних орієнтирів регіонального сталого розвитку представлена не достатньо, що зумовило актуальність обраної теми дослідження. Метою написання статті є аналіз сучасного стану розвитку галузі туризму та курортно-рекреаційної сфери України та її регіонів. У статті досліджено сучасний стан розвитку галузі туризму й курортно-рекреаційної сфери України та її регіонів. Проаналізовано динаміку показників ВВП і частки туристичного сектору України, валової доданої вартості створеної у галузі туризму, динаміку кількості закладів оздоровлення та відпочинку в розрізі регіонів України. Охарактеризовано групування основних курортів та санаторіїв за регіонами України. Визначено, що сучасний стан розвитку туризму та рекреації залежить від великої кількості чинників, що проявляються на глобальному, національному та регіональному рівнях. Аналіз сучасного стану галузі туризму та курортно-рекреаційної сфери потрібен для того, щоб забезпечити розробку стратегії розвитку туризму із врахуванням низки чинників: політична ситуація в країні, нормативно-правове забезпечення, COVID-19, військова агресія, соціально-економічний розвиток регіонів та країни загалом тощо. Галузь туризму та курортно-рекреаційної сфери формує економічний та соціальний ефекти, які тісно взаємопов’язані. Соціальний ефект полягає у оздоровленні нації, що є важливим завданням розвитку людського потенціалу, а економічний ефект забезпечує формування валового внутрішнього продукту. Важливого значення набуває ефект заміщення державних видатків на охорону здоров’я більш ефективним джерелом самофінансування відтворення здоров’я населення через придбання курортно-рекреаційних послуг.