СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧА ДІЯЛЬНІСТЬ: СУТНІСТЬ, КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ІНСТРУМЕНТИ - РОМАНЕНКО, С. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Зростання ролі спорту у житті суспільства як основи зміцнення здоров’я, вимагає активної взаємодії населення з органами надання спортивних послуг. Саме за таких умов дослідження сутності та класифікаційних ознак спортивно-оздоровчої діяльності є необхідним. Метою статті є дослідження сутності поняття «спортивно-оздоровча діяльність», розкриття класифікаційних ознак та інструментів. Результати. Досліджено сутність поняття «спортивно-оздоровча діяльність», розкрито класифікаційних ознак та інструментів. Розкрито трактування вітчизняних науковців понять «спортивно-оздоровча послуга», «спортивно-оздоровча сфера» та «спортивно-оздоровча діяльність». Визначено авторське тлумачення поняття «спортивно-оздоровча діяльність», під яким розуміють процес активної взаємодії суспільства із об’єктами, що враховують спортивного-оздоровчу сферу, та завдяки чому досягається поставлена мета- зміцнення стану здоров’я. Висновки. Розкрито класифікацію спортивно-оздоровчої діяльності. Класифікують спортивно-оздоровчої діяльність за ознаками: за формою розподілу суспільних фондів споживання, за мотивами виробництва послуги, за мотивами споживання, за ступенем важливості для споживача та за змістом потреби, що задовольняється споживанням. Перелік класифікаційних ознак можливо збільшувати. Визначено ключові тенденції спортивно-оздоровчої діяльності. Наголошено, що інструментами розвитку спортивно-оздоровчої діяльності повинні формуватися на основні створення контенту, маркетингових досліджень з метою розширення кола потенційних споживачів, розроблення інноваційних комунікаційний стратегій.