РЕГІОНАЛЬНІ БАНКИ ЯК НЕОБХІДНИЙ ІНСТРУМЕНТ СТИМУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - КОВАЛЕНКО, М.; ПАСЕМКО, Г.; КОВАЛЕНКО, М.; НАКІСЬКО, О.; РУДЕНКО, С. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті здійснено аналіз діяльності регіональних банків в Україні та обґрунтовано їх вплив на стимулювання соціально-економічного розвитку регіонів України. Запропоновано авторське бачення таких дефініцій, як регіональні банки, та регіональна банківська система, де остання визначається як частина банківської системи регіону і об’єднує виключно вітчизняні комерційні банки, що мають не менше половини своїх структурних підрозділів у даному регіоні. Встановлено, що регіональна банківська система України останніми роками зазнала суттєвого скорочення та має досить невеликі значення питомої ваги активів, зобов’язань та капіталу у загальних обсягах банківської системи країни. Визначено, що діяльність регіональних банків свідчить, що з кожним роком їм стає все складніше витримувати ціновий тиск з боку системних вітчизняних та іноземних банків. Доведено, що Національний банк України не враховує важливість наявності регіональної банківської системи та забезпечення рівномірного соціально-економічного розвитку регіонів України, а орієнтується на виконання згубних для невеликих регіональних банків, багатьох середніх та малих підприємств реального сектору економіки, для вітчизняної економіки в цілому рекомендацій наднаціональних фінансових регуляторів. Наведено приклади організації банківської справи США і Німеччини, яка ґрунтується на регіональному принципі організації банківської справи, Показано, що вітчизняна практика та зарубіжний досвід свідчать, що банківські кредити можуть більш ефективно сприяти розвитку інноваційної економіки в регіонах, якщо вони будуть видаватися підприємствам, з якими банки знаходяться в тісному і тривалому взаємовигідному співробітництві. Обґрунтовано, що регіональні банки можуть бути повноправними суб’єктами сучасної банківський системи лише при наявності певної підтримки з боку НБУ та місцевих органів влади.