МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ЦІНОУТВОРЕННЯМ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА - ШУШКОВА, Ю.; ПАРФЕНЮК, Є. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті наведено результати розробки та апробації авторського методичного підходу до аналізування й оцінювання якості управління ціноутворенням на продукцію промислового підприємства. Виявлено позитивні та негативні аспекти стратегічного управління ціноутворенням на продукцію підприємства. Запропоновано врахування коефіцієнта цінової еластичності як важливої аналітичної характеристики, з одного боку, аналізування якості управління ціноутворенням в системі фінансового менеджменту бізнесу, а, з іншого, – планування цін на продукцію підприємства. Наведено приклади аналізування: 1) структурних елементів ціни та рівня рентабельності продукції підприємства; 2) частки окремих видів продукції у загальних обсягах чистого доходу від реалізації продукції, рівня оптово-збутової надбавки і прибутку, впливу зміни останніх на рівень операційного прибутку промислового підприємства. Зроблено висновки щодо подальшого розвитку системи аналізування ціноутворення на продукцію в системі фінансового менеджменту підприємства.