ПОНЯТТЯ ТА СУТНІСТЬ МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ У ЛОГІСТИЧНІЙ СИСТЕМІ ПІДПРИЄМСТВА - РЕЗНІК, Н.; ЧОРНЕНЬКА, Л.; ТИРІНОВ, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
В даній статті описано поняття: матеріальні запаси, стратегічні запаси, значення і сутність системи управління матеріальними запасами, причини створення матеріальних запасів. Запаси в тому чи іншому вигляді присутні по всій довжині логістичного ланцюга, як у сфері виробництва, так і в сфері обігу продукції. В статті узагальнено характеристику моделей та методів управління запасами. Визначено, що матеріальні запаси є формою існування матеріального потоку, вирішальним інструментом маркетингу і стратегічним засобом поліпшення конкурентних позицій на товарному ринку. Основною функцією матеріальних запасів є забезпечення неперервності процесу суспільного відтворювання. На всіх стадіях обігу ресурсів та продуктів праці матеріальні (товарні) потоки виступають як ті або інші запаси. Обґрунтовано, що запаси посідають особливе місце у складі майна та домінантні позиції у структурі витрат підприємств різних сфер при визначенні результатів господарської діяльності підприємства та при висвітленні інформації про його фінансовий стан. Зазначено, що важливим аспектом є необхідність створення запасів у логістичних системах і підтримка розмірів матеріальних запасів на такому рівні, щоб забезпечити безперебійне постачання всіх підрозділів необхідними матеріальними ресурсами за умови дотримання вимог економічності всього процесу переміщення матеріального потоку. Метою цієї статті є дослідження терміну «запаси» та головних ознак категорії матеріальних запасів на основі аналізу підходів різних учених до поставленого питання. У логістичній системі виробничого підприємства одним із об’єктів управління є потік товарно-матеріальних цінностей, представлений у вигляді запасів. Запаси почали розглядати як форму матеріального потоку, яка має свої межі в часі та просторі.