ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИКІВ НА РИНКУ ФРУКТІВ ТА ЯГІД УКРАЇНИ - КРИКАВСЬКИЙ, Є.; КУЗЬО, Н.; КОСАР, Н.; ЧЕРКЕС, Р. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Проведене дослідження ринку фруктів та ягід України свідчить про значні можливості для подальшого розвитку їх виробників як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, оскільки попит на них зростає. Негативно на розвиток даного ринку впливає незначний термін зберігання фруктів та ягід у свіжому вигляді, внаслідок чого значна частина їх постачається на експорт у переробленому та замороженому вигляді. Для забезпечення належної якості фруктів та ягід слід організувати їх належне зберігання та транспортування, функціонування "холодного" ланцюжка у вигляді "виробник – транспорт – склади – транспорт – кінцева роздрібна мережа торгівлі". Органічні ягоди сьогодні є модним і затребуваним нішевим продуктом, українські виробники мають великі можливості щодо поставок цих продуктів на зовнішній ринок. Проте вихід вітчизняних виробників на світовий ринок фруктів та ягід вимагає отримання ними сертифікатів у відповідності до міжнародних стандартів, що потребує від них додаткових коштів та зусиль. Нові можливості в умовах карантинних обмежень для пошуку вітчизняними виробниками фруктів та ягід відкриває онлайн просування (через участь у світових виставках, розроблення сайту на кількох мовах, присутність у соціальних мережах тощо) та онлайн продаж.