НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - СТАДНИК, В.; КАШТАЛЬЯН, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті виділено проблемні аспекти функціонування підприємств переробної промисловості України в умовах євроінтеграції. Підкреслено необхідність їх технологічного оновлення з урахуванням вимог «зеленого переходу» світової економіки. Аргументовано, що це має здійснюватися на основі поєднання ресурсного та ціннісного підходів в теорії економічного зростання і забезпечувати технологічну основу для інноваційної активності підприємств. Надано авторське визначення інноваційної чутливості виробничо-технологічної системи підприємства і визначено сфери формування сукупності критеріїв для оцінки рівня інноваційної чутливості нової технології, яка розглядається для технологічного оновлення промислового підприємства. Підкреслено, що інструментально така чутливість забезпечується технологічними можливостями маркетинг-менеджменту, серед яких чільне місце належить технології СРМ. З урахуванням цього розроблено алгоритм вибору нової технології для здійснення на промислових підприємствах технологічних змін, адекватних вимогам «зеленого переходу». Визначено основні макро-передумови для інноваційно-технологічного оновлення вітчизняних підприємств в контексті зростання конкурентоспроможності національної економіки.