ВПРОВАДЖЕННЯ ТРИРІВНЕВОЇ МОДЕЛІ ДОКУМЕНТАЦІЇ З ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТОВОРЕННЯ В УКРАЇНІ - КРУГЛЯК, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття ознайомлює із впровадженням трирівневої моделі документації з трансфертного ціноутворення в Україні, яка відповідає підходу до документації з трансфертного ціноутворення, розробленого країнами, які є учасницями ОЕСР/G20. Така документація призначена для того, щоб платники податків належним чином враховували правила трансфертного ціноутворення; надавали податковим органам інформацію, необхідну для проведення обґрунтованої оцінки ризиків трансфертного ціноутворення; надавали податковим органам інформацію, корисну для зменшення кількості суперечок та спрощення врегулювання спорів між податковими органами та платниками податків у сфері трансфертного ціноутворення. Впровадження такої трирівневої моделі є кроком до формування цілісної системи контролю за дотриманням принципу «витягнутої руки», яка має враховувати не тільки дотримання вказаного принципу окремим платником податків, але враховувати й складові податкового планування міжнародної групи компаній, у разі приналежності таких учасників до складу групи.