МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ВОЛАТИЛЬНОСТІ ФОНДОВОГО РИНКУ - БУРТНЯК, І.; СУДУК, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті розглянуті різні підходи до визначення волатильності фондового ринку. Вона є одним з найважливіших індикаторів фінансового ринку і характеризує ступінь коливання цін активів, відображає, наскільки високі відхилення цінових змін щодо загальної тенденції. Одержані значення волатильності дають можливість робити аналіз тривалості процесу на фондовому ринку, робити корекцію і конкретні кроки для покращення ситуації щодо оптимізації фінансових стратегій як учасників ринку, так і в цілому економічних агентів. Волатильність є показником осмисленості дій учасників фондового ринку. Таким чином, волатильність є ключовим поняттям для оцінки ринкового ризику та прийняття рішень щодо вкладення коштів. Великою популярністю серед зарубіжних інвесторів користуються похідні інструменти та індикатори волатильності. В основі розрахунку ринкової волатильності лежить наступна закономірність – розмір опціонної премії безпосередньо залежить від поточної волатильності ринку. Подальшим кроком у розвитку індикаторів волатильності є створення нових похідних інструментів, тобто інвестори також отримають можливість хеджувати ризики, пов’язані з ростом коливань на фінансових ринках, і отримувати додатковий прибуток за рахунок підвищення ефективності управління портфелем.