ЛІКВІДНІСТЬ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНІСТЬ В КОНТЕКСТІ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - ЛОПАТОВСЬКА, О.; ГАЄВСЬКА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті розглянуто питання теорії та методики оцінки ліквідності та платоспроможності підприємства через призму фінансового управління, результатом якого є взаємодія всіх елементів фінансових відносин підприємства, що характеризуються системою показників, відображаючи наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів, а також ефективними управлінськими рішеннями. Досліджено трактування економічної категорії «управління ліквідністю та платоспроможністю» підприємства, а саме автори зазначають, що це процес розробки та прийняття ефективних управлінських рішень щодо виконання суб’єктами господарювання їх зобов’язань в повному обсязі і у встановлені строки за рахунок наявних платіжних засобів з метою забезпечення стабільного розвитку суб’єкта господарювання як в поточному та перспективному періоді. Визначені мета та основні завдання управління ліквідністю та платоспроможністю підприємства. Наведені основні етапи процесу управління ліквідністю та платоспроможністю суб’єктів господарювання, а також основні етапи їх аналізу. Авторами зазначено, що формування політики управління ліквідністю та платоспроможністю повинно ґрунтуватися на таких базових принципах фінансового менеджменту: системності, плановості, цільової спрямованості, стратегічної орієнтованості, варіативності. Виокремлено та охарактеризовано зміст стратегій фінансування оборотних активів: ідеальна; агресивна; консервативна; компромісна. Вибираючи стратегію фінансування оборотних активів, необхідно орієнтуватися на бажане співвідношення між рівнем рентабельності та рівнем ризику втрати платоспроможності підприємства, яке оцінюється необхідною величиною робочого капіталу. Для ефективного управління платоспроможністю необхідно визначити, які види діяльності і які елементи активів чи пасивів сприяли зростанню або зменшенню грошових коштів, оборотних активів, власного оборотного та робочого капіталу і в якій мірі. При цьому оцінка платоспроможності підприємства має зосереджуватися, насамперед, на вивченні й аналізі причин фінансових утруднень підприємства. Авторами було зазначено, що управління ліквідністю та платоспроможністю підприємств є важливою складовою фінансового менеджменту суб’єктів господарювання і впровадження ефективного управління ліквідністю та платоспроможністю є основою для забезпечення подальшого розвитку підприємств, що в свою чергу вплине на їх інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність.