ІННОВАЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ МІСЦЕВОЇ ДЕМОКРАТІЇ: ЕФЕКТИВНІСТЬ, УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ, ПЕРСПЕКТИВИ - ГОНЮКОВА, Лілія; ДЕРУН, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття має на меті дослідити умови, доцільність та зарубіжну практику використання інноваційних механізмів розвитку місцевої демократії. На основі узагальнення наукових праць українських та зарубіжних вчених визначено необхідність використання комплексного підходу до зміцнення демократії на місцевому рівні. Зазначено, що реформа з децентралізації потребує поглиблення шляхом напрацювання комплексу механізмів, які дозволять активізувати процеси демократизації на місцевому рівні. Розкрито роль місцевої демократії у розбудову демократичної системи. Наголошено, що місцева влада повинна вбачати у громадянах своїх партнерів, з якими вона співпрацює. Відповідно місцева влада повинна бути зацікавлена в удосконаленні форм взаємодії з громадою через розроблення ефективних механізмів. Стаття представляє огляд конституційних умов використання інноваційних механізмів, окреслює перелік критеріїв оцінювання демократичних інновацій, зокрема це: інклюзивність, народний контроль, зваженість рішень, прозорість. Проаналізовано перешкоди зміцненню демократії, які залишаються та потребують нівелювання за рахунок пошуку ефективних механізмів. Наведено приклади окремих країн та міст, які є лідерами у використання інноваційних механізмів розвитку місцевої демократії. Проаналізовано практику використання в Україні таких механізмів як місцеві референдуми, загальні збори громадян, місцеві ініціативи та громадські слухання, місцеві (громадські) ініціативи. Запропоновано заходи, реалізація яких забезпечить активізацію використання інноваційних механізмів розвитку місцевої демократії.