ОЦІНЮВАННЯ ДОВОЄННОГО ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ЗАЙНЯТОСТІ ТА БЕЗРОБІТТЯ В УКРАЇНИ - ЗАВГОРОДНІЙ, Костянтин; НЕЙМЕТ, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Показники зайнятості та безробіття визначають складові інклюзивного розвитку національної економіки. Населення України старіє, це впливає на продуктивність робочої сили та підвищення витрат на охорону здоров’я. Старіння населення міст впливає на розвиток міської інфраструктури та соціальних послуг, зокрема, на попит на житло, транспорт, культурні та розважальні послуги. З іншого боку, якщо населення молодше, то це може сприяти розвитку інновацій та технологій, а також підвищити економічний потенціал країни. Молоде населення може бути більш активним та інноваційним, що допомагає підтримувати інклюзивний розвиток в різних галузях. Отже, врахування розподілу населення за ознакою статі та віку може допомогти зрозуміти, які соціальні та економічні проблеми можуть виникати та як їх можна вирішити для досягнення інклюзивного розвитку. Саме тому, оцінювання довоєнного інклюзивного розвитку за показниками зайнятості та безробіття в України є досить актуальним. Метою статті є процес оцінювання довоєнного інклюзивного розвитку за показниками зайнятості та безробіття в України. За результатами аналізу за 2019-2021 роки зроблено наступні висновки: відбувається певне покращення у розподілі доходів в Україні: зменшується частка населення з найменшими доходами та збільшується частка населення з доходами від 6000 грн до 11000 грн; найбільший відсоток населення (24,7%) все ще отримує найменші доходи, що може вказувати на потребу в подальшій соціальній підтримці та заохоченні до збільшення доходів у цій групі населення; співвідношення загальних доходів найбільш та найменш забезпечених 20% населення не змінюється, що свідчить про те, що покращення у розподілі доходів не відбувається за рахунок зменшення нерівності між більш та менш забезпеченими верствами населення. Проведений аналіз оцінювання показав, що робоча сила в Україні зменшується з кожним роком, з 2019 року до 2021 року вона зменшилась на 744,4 тис. осіб. Визначено, що рівень участі населення в робочій силі зменшується з кожним роком, що свідчить про те, що все менше людей між 15 і 70 років хочуть і можуть працювати. Відповідно рівень зайнятості також зменшується, зокрема зменшення зайнятості відбувається в основному серед людей працездатного віку. Наголошено, що при цьому рівень безробіття збільшується, як серед людей віком від 15 до 70 років, так і серед людей працездатного віку.