МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ І ОЦІНЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ - КОТВИЦЬКА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методичних підходів до визначення інноваційного потенціалу підприємств в аграрному секторі економіки, а також до обґрунтування актуальності оцінювання рівня інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств. У статті систематизовано та узагальнено досвід існуючих методів та підходів до оцінювання інноваційного потенціалу сільськогосподарських підприємств, виділено їх ключові характеристики та наведено приклади механізму розрахунку. Визначено переваги та недоліки різних методів та підходів. Наприклад, комплексний підхід, який включає в себе декілька показників: інноваційні компетенції, інноваційні здатності, ресурси та проєкти; врахування різних аспектів інновацій: метод включає оцінку різних аспектів інноваційного потенціалу, таких як компетенції працівників, наявність ресурсів, здатність до інноваційної діяльності та інноваційні проекти; адаптованість: метод може бути адаптований до конкретних потреб оцінювання інноваційного потенціалу підприємств різного розміру та специфіки в агропродовольчій галузі. Серед недоліків, можемо назвати суб’єктивність, так як оцінка компетенцій, здатностей та ресурсів може базуватися на оцінках та думках експертів; відсутність єдиної методики: в дослідженні можуть бути використані різні методи та підходи, що може призвести до розбіжностей у результати оцінки та порівняння різних підприємств; обмеженість даних: оцінка базується на наявних даних, які можуть бути обмеженими або неповними, відсутність деякої інформації може вплинути на точність оцінки; динаміка змін: може бути складною через динаміку змін в бізнес-середовищі та швидкість розвитку інновацій; контекстність: оцінка може залежати від різних факторів, таких як регіональні особливості, ринкові умови, конкурентність та інші. На основі цього дослідження запропоновано удосконалений метод оцінювання інноваційного потенціалу підприємства агропродовольчої сфери.