КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ СТРАТЕГІЧНИХ ОРІЄНТИРІВ ЗБАЛАНСОВАНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ - НОДЬ, Оршоя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В сучасних умовах глобальних викликів (війна росії проти України, пандемія короновірусної інфекції, економічна та енергетична кризи) галузь туризму одна із перших, яка отримала найбільш суттєвий негативний вплив. Останнім часом сфера туризму та курортно-рекреаційна знаходиться у певному спаді, за рахунок зменшення туристичних потоків, пошкодження туристичної та курортно-рекреаційної інфраструктури, небезпеки туристів. В цілому за таких умов гостро постає питання у розробленні стратегічних орієнтирів збалансованого регіонального розвитку галузі туризму та курортно-рекреаційної сфери. Метою написання статті є дослідження концептуальних основ стратегічних орієнтирів збалансованого регіонального розвитку галузі туризму. Досліджено концептуальних основ стратегічних орієнтирів збалансованого регіонального розвитку галузі туризму розкриємо сутність поняття «збалансований розвиток», його складові та взаємовідносини із суспільством. Узагальнено сутність поняття «збалансований розвиток». Наголошено, що більшість науковців розглядають розвиток як «сталий», а «збалансований» є дією, що характеризує соціально-економічну систему в процесі її розвитку. Визначено, що збалансований розвиток туризму це процес, в якому взаємодіють всі зацікавлені сторони з урахуванням попиту та пропозиції на туристичні послуги, за умов ресурсозбереження для майбутніх поколінь. До основних складових збалансованого регіонального розвитку туризму належить: соціо-культурна, екологічна, економічна, фінансова збалансованості, а також інституційна стійкість. Сформовано блох-схему концептуальних основ збалансованого регіонального розвитку туризму, в основні якої закладена система ефективного управління, що забезпечує позитивний культурний вплив та ресурсозберігаючий вплив на навколишнє середовище, результатом стане соціально-економічне зростання для регіону та країни в цілому. Визначено, основні принципи збалансованого регіонального розвитку галузі туризму: оптимальне використання ресурсів, повага соціокультурної автентичність приймаючих громад, забезпечення соціально-економічних переваг, високого рівня задоволеності туристів, безперервного процесу моніторингу впливу, запровадження необхідних профілактичних та/або коригувальних заходів.