ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ШЛЯХИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - СТАДНИК, В.; ДВОРНИК, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Забезпечення сталого соціально-економічного розвитку та управління ним передбачає реалізацію принципу розумної достатності в моделі організації суспільства та включає регулювання в системі відносин між власністю, виробництвом і споживанням. У сучасних умовах основною ланкою цього процесу є створення системи економічної безпеки, яка б забезпечувала регулювання різних видів людської діяльності на рівнях їх негативного впливу на природне середовище. У статті викладено поняття та сутність економічної безпеки, представлено загальну характеристику, аналіз та оцінку природно-ресурсного та соціально-економічного потенціалу Чернігівської області, досліджено пропорції, структуру та темпи розвитку її господарського комплексу, а також проведено аналіз організації та розвитку соціальної сфери та зовнішньоекономічної діяльності регіону. Метою роботи є розробка теоретико-методологічних засад та науково-практичних підходів до проблеми економічної безпеки Чернігівщини. Відповідно до поставленої мети завданням є розкрити поняття та визначити сутність економічної безпеки господарювання в Чернігівській області. Дослідивши сутність процесу забезпечення економічної безпеки Чернігівської області, визначили, що це процес сталого та збалансованого розвитку економіки області, її диверсифікації на структурній та інноваційній основі, що дозволяє проводити самостійну економічну політику та досягати глобальних стратегічних цілей з метою динамічного та постійного підвищення якості життя суспільства.