СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - РУДНІЧЕНКО, Євген; ГАВЛОВСЬКА, Наталя; ЛУТЮК, Василь; ЧАЇНСЬКА, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено теоретичні положення управління персоналом та основні види технологій управління персоналом. Дано авторське визначення поняттям «персонал», «управління персоналом», «технології» та «технології управління персоналом». Зокрема під персоналом слід розуміти сукупність працівників, співробітників організації, що обіймають певні посади та володіють необхідною кваліфікацією, знаннями або мають практичний досвід, тощо; під поняттям управління персоналом слід розуміти специфічну сферу управлінської діяльності, процес, цілеспрямовану діяльність, системний планомірно організований вплив, частину функціональної сфери, де головним об’єктом є люди, і вся діяльність спрямована на об’єкт (людей) з метою підвищення ефективності використання потенціалу робочої сили та досягнення поставленої мети; під технологіями варто розуміти різні засоби (методи, процеси, тощо), що забезпечують зміну стану, властивості, тощо у процесі діяльності; під технологіями управління персоналом слід розуміти процес підбору, мотивації, навчання, розвитку та оцінки персоналу із застосуванням різних методів, з метою досягнення поставлених цілей перед організацією за рахунок забезпечення найкращих результатів трудової діяльності. Виокремлено основні елементи, що характеризують поняття «персонал», до них належать наявність трудових відносин, що базуються на правових нормах, що передбачені законодавством держави і передбачають оплату праці; володіння певними характеристиками – освіта, стаж, кваліфікація, професійні якості, досвід, тощо; цільова спрямованість персоналу на досягнення певної стратегічної мети функціонування організації у межах своїх посадових обов’язків. Технологій управління персоналом варто поділяти на технології підбору персоналу; технології мотивації персоналу; технології навчання та розвитку персоналу; технології оцінки персоналу, які охарактеризовано у статті.