КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - ХАЧАТРЯН, Валентина; СТРАТІЙЧУК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті здійснено компаративний аналіз сутності експортного потенціалу підприємства. Виокремлено основні підходи науковців щодо трактування даного поняття. Обґрунтовано концептуальні основи трактування експортного потенціалу. Виділено основні підходи до трактування сутності експортного потенціалу, зокрема ресурсний, ринковий, результативний, системно-структурний. Беручи до уваги дефініції науковців, запропоновано консолідувати сутнісні характеристики понять «експортний потенціал» з точок зору різних підходів і запропоновано визначати експортний потенціал як складову загального економічного потенціалу підприємства, що забезпечує реалізацію його експортних можливостей використовуючи наявні виробничі, трудові, фінансові, інноваційні та інші види ресурсів, необхідних для формування конкурентних переваг підприємства на міжнародному ринку. Здійснено аналіз класифікації експортного потенціалу підприємства, на основі чого запропоновано удосконалену класифікацію експортного потенціалу підприємства.