ЕКОНОМІЧНИЙ БАЗИС ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ КНР З ІНДІЄЮ ЯК ПОТЕНЦІЙНИМ ПАРТНЕРОМ У ПЛОЩИНІ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНІЦІАТИВИ «ОДИН ПОЯС, ОДИН ШЛЯХ» - ЧЖОУ, Веньлян; РУДЕНКО-СУДАРЄВА, Лариса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Авторами показано прагнення КНР створити нового виду синоцентричну глобалізацію завдяки ефективній співпраці, координації і солідарності, принципам справжнього мультилатералізму і верховенства права, використання багатства і промислових ноу-хау Китаю, залучення країн та компаній на китайську орбіту. Аргументовано, що суттєве покращення внутрішнього потенціалу КНР характеризує готовність його потужного економічного базису для формування міжнародних двосторонніх і багатосторонніх відносин й розбудови перспективних партнерських стосунків КНР та інших обраних країн у векторі здійснення інвестицій в інфраструктурні та економічні проєкти, що в цілому має забезпечити більш тісний зв’язок з країнами Азії та Європи і сприятиме реалізації зовнішньої китайської стратегії відкритості нового типу, а також сталого розвитку транспорту та глобальної транспортної інфраструктури. «Один пояс, один шлях» є найбільшим геоекономічним проєктом в історії людства, що спрямований на створення і зміцнення багатонаціональних зв’язків, на посилення інтенсивності економічних, культурних і політичних обмінів. Завдяки гігантським інвестиційним вкладенням аж до 2049 року (до 100-річчя утворення Китайської Народної Республіки), за підтримки Нового банку розвитку БРІКС, Фонду сприяння співпраці Південь-Південь, АБІІ та Фонду Шовкового шляху, проєкт має привести до консолідації величезного Європейсько-Азіатського простору і частини Африки (65 країн), в яких проживає понад 4 млрд осіб. У статті акцентовано увагу на Ініціативному Проєкті КНР «Один пояс, один шлях» в частині важливості участі та партнерської підтримки країн на цьому маршруті, особливо великих країн, таких як Індія. Продемонстровано, що хоча у перспективних партнерських стосунках КНР та Індії Проєкт «Один пояс, один шлях» має на меті створити нову модель взаємодії, однак амбіції південноазіатського регіону становлять «виклик» для обох держав. Спираючись на проведені аналітичні оцінки міждержавних відносин між КНР та Індією в різні періоди із досить широким діапазоном розвитку від співробітництва до конкуренції і навіть конфронтації, автори констатують, що національні стратегічні тенденції створюють китайсько-індійським відносинам різні випробування. Саме тому авторами акцентовано увагу на дуалістичності характеру взаємин цих двох країн і виявлено, з одного боку, розвиток дружніх відносин співробітництва, з другого боку, наявність і наростання геостратегічної конкуренції між Китаєм та Індією, що вірогідно буде впливати на формування адекватного економічного базису інвестиційної взаємодії КНР з Індією як потенційним партнером у площині реалізації ініціативи «Один пояс, один шлях», а також і на сам сценарій розгортання проекту.