ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ ОСІБ, ПОСТРАЖДАЛИХ У ВІЙНІ, ЯК ЗАПОРУКА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ - КРАВЧИК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті детально досліджено проблему впливу на стан соціально-економічної безпеки регіонів та держави у цілому заходів з реабілітації осіб, постраждалих у війні. Встановлено, що створення комплексу необхідних умов для забезпечення повноцінної реабілітації різних категорій та груп осіб, постраждалих у війні, є обов’язковою умовою забезпечення соціально-економічної безпеки держави у цілому та кожного її регіону окремо, враховуючи їх існуючий потенціал, наявні можливості та специфічні умови для здійснення відповідних заходів. Визначені основні функціональні компоненти соціально-економічної безпеки регіонів. Обґрунтовано твердження, що досягнення необхідного рівня соціально-економічної безпеки регіону, особливо в умовах сучасних викликів і загроз, можливе лише внаслідок комплексного їх врахування та ефективного управління ними. Аргументовано доведено необхідність докорінного перегляду принципів та підходів в організації системи реабілітації та надання соціальних гарантій населенню, що визначатиме і запровадження нових моделей організації, адміністрування та менеджменту, застосування принципово іншої методології оцінки якості результатів реабілітаційного процесу, а також процесу соціальної адаптації. Виокремлені ключові принципи, на дотриманні яких мають базуватись сучасні системи надання реабілітаційних та соціальних послуг. Встановлено, що екстремальні ситуації соціального характеру визначаються, перш за все, соціально-економічною складовою суспільства. Не повною мірою на регіональному рівні використовуються можливості політики зайнятості, а однією з найгостріших соціально-економічних проблем, розв’язання якої знаходиться у сфері відповідальності регіонів, є забезпечення населення доступним та соціальним житлом. Проте, через суттєві диспропорції їх розвитку, не усі вони спроможні самостійно і у повному обсязі забезпечити власну соціально-економічну безпеку. Окреслено основні пріоритети забезпечення соціально-економічної безпеки держави та її регіонів в умовах війни.