БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ - ЧУМАК, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Метою статті є узагальнення теоретичних положень та методичних засад управління витратами на підприємстві при впровадженні елементів бюджетування як управлінської технології з метою прийняття ефективних управлінських рішень. Актуальність розробки та впровадження бюджетування пояснюється тим, що господарська діяльність будь-якого підприємства передбачає регулювання обсягів різних видів видатків. Ефективність діяльності підприємства багато в чому залежить від правильно обраної стратегії управління, економічного потенціалу, яким володіє підприємство, від конкурентоспроможності своєї продукції, включаючи рівень витрат. Показано, що одним із механізмів ефективного управління витратами є механізм бюджетування. Бюджетування - це процес планування майбутніх операцій підприємства та оформлення його результатів у вигляді системи бюджетів. "Бюджетування" також розглядається як управлінська технологія, призначена для розробки фінансового плану (бюджету) з метою більш раціонального використання ресурсів та підвищення ефективності управлінських рішень, які приймаються на підприємстві. Сутність бюджетування, як складової системи управління видатками, полягає у розробці взаємозалежних планів виробничо-фінансової та господарської діяльності підприємства в цілому та окремо його структурних підрозділів, виходячи з поточних та стратегічних цілей функціонування. Роль та місце бюджетування в системі управління підприємством досить повно характеризуються функціями бюджету. Показано, що бюджетування забезпечує системність управління підприємством. Визначено, що проблеми методичних засад управлінського обліку виробничих витрат в інформаційному забезпеченні бюджетування, не тільки на рівні підприємства, а й, як вимагають сучасні умови поглибленого контролю, у розрізі структурних виробничих підрозділів "центрів відповідальності", можуть бути вирішені із застосуванням "гнучких" бюджетів, що складаються в ході виробничого процесу. Управління за центрами відповідальності є однією з підсистем, що забезпечують внутрішньо-фірмове управління.