ПРИНЦИПИ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ КОНКУРЕНЦІЇ - ТУЛЬЧИНСЬКА, Світлана; ТКАЧЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті обґрунтовуються принципи системи економічної безпеки промислових підприємств в умовах конкуренції. Забезпечення ефективного функціонування системи економічної безпеки промислового підприємства є важливим завданням для збереження його конкурентоспроможності, стійкості та успішного функціонування на ринку. Упровадження системи економічної безпеки промислового підприємства передбачає використання принципів, що визначають його функціонування. Ці принципи встановлюють основні правила та умови, які допомагають досягти поставлених цілей економічної безпеки. Вони орієнтовані на: забезпечення фінансової стабільності, стійкості, технічної незалежності, високої конкурентоспроможності, підвищення кваліфікації персоналу, мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище та захист різних аспектів діяльності промислового підприємства. Обґрунтовано, що комплексний підхід до створення системи економічної безпеки може варіюватись в залежності від особливостей промислового підприємства, галузі, ринкових умов та інших факторів, а загальні принципи включають в себе комплексність і системність, превентивність, збалансованість, гнучкість і адаптивність, взаємозв’язок і співпрацю. Означені принципи управління економічною безпекою базуються на наступних положеннях, які сприяють ефективному управлінню економічною безпекою підприємства та забезпечують його стійкість та успішну діяльність в динамічному бізнес-середовищі: промислове підприємство повинно проводити систематичний аналіз ризиків, що можуть вплинути на його економічну безпеку; підприємство повинно розглядати можливості диверсифікації своєї діяльності та ресурсів; ефективне фінансове управління є ключовим аспектом функціонування економічною безпекою; підприємство повинно мати фінансові резерви для покриття непередбачуваних подій або негативних змін у ринкових умовах; промислове підприємство повинно бути готовим до змін та інновацій, що відбуваються в економічному середовищі; управління економічною безпекою промислового підприємства вимагає співпраці та взаємодії зі всіма зацікавленими сторонами, такими як клієнти, постачальники, партнери, державні органи тощо. Правильне застосування принципів системи економічної безпеки сприяє формуванню надійної та ефективної системи, що забезпечує стійкий розвиток підприємства.