ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ІННОВАЦІЙНИХ ЗАСАДАХ - РУЩИШИН, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Актуалізовано увагу до проблематики формування фінансового забезпечення задля реалізації інвестиційно-інноваційних проєктів підприємств, які мають на меті забезпечення їх інноваційного розвитку. Відтак, метою дослідження визначено ідентифікацію та аналіз чинників формування фінансового забезпечення розвитку вітчизняних підприємств на інноваційних засадах. Здійснено типологію чинників залучення фінансового забезпечення на інвестиційно-інноваційні цілі за двома напрямами: 1) внутрішні ресурси і можливості суб’єктів господарювання, 2) зовнішні джерела акумулювання фінансового ресурсу. З-поміж внутрішніх чинників проаналізовано вплив таких, як фінансово-економічний стан, результати й бізнес-діяльність підприємств, наявність внутрішнього інвестиційного капіталу, інноваційно-технологічна активність суб’єктів бізнесу, фінансова безпека та захист об’єктів інтелектуальної власності ділових одиниць. За зовнішніми чинниками здійснено аналіз таких з них, як розвиток фінансово-кредитної системи країни, діяльність венчурних фондів, бізнес-ангелів, стан розвитку інноваційної інфраструктури та бізнес-середовища.