«АРЕНИ» МАЙБУТНЬОГО ЯК СЕРЕДОВИЩЕ РЕАЛІЗАЦІЇ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ: ПОТЕНЦІАЛ І ОБМЕЖЕННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ В УМОВАХ ГІПЕРКОНКУРЕНЦІЇ - ОЛІЙНИК, Кирило (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В основі дослідження лежить гіпотеза, що сучасні цифрові технології, які уособлюють цифрову революцію, чинять визначальний вплив на формування майбутньої цифрової реконфігурації світової економіки. Інтернет речей (ІoT) дозволяє створювати адаптивні, розумні, ефективні товари та послуги. Залежно від спроможності людини, споживача, підприємця використовувати її потенціал, цифрова технологія може при цьому набувати ознак як трансформаційних, ініціюючи створення нових галузевих ніш/точок росту та переосмислення існуючих бізнес-моделей, так і руйнівних, призводячи до втрати ринкових позицій. Будь-яка фірма, яка прагне використовувати цифрові технології, повинна бути готова адаптувати свої стратегії в процесі генерування нових підходів до створення цінності. Мета статті полягає в аналізі перспективних економічних, інноваційних виробничих сфер (арен, які в майбутньому здатні генерувати левову частку доданої вартості в масштабах світової економіки, трансформуючи під впливом цифровізації конкурентні відносини і усталену кон’юнктуру ринків товарів і послуг. Структура лідерства в «аренах» є надзвичайно динамічною: для них є характерними різкі значні зміни приросту інвестицій; висока прибутковість провокує конкуренцію, загострюючи її, на вже конкурентних інноваційних ринках. Це спричиняє різкі зміни в технологіях і бізнес-моделях, що призводить до швидкої зміни лідерів. Трансформаційні процеси можуть посилюватись під впливом становлення «арен», як то виробництво чистого водню, матеріали з низьким вмістом вуглецю, продукти та послуги для людей похилого віку, ядерний синтез, обладнання та інфраструктура для виробництва відновлюваних джерел енергії, стале паливо, віртуальна і доповнена реальність, а також децентралізовані фінанси. На діяльність теперішніх і розвиток майбутніх арен чинять тиск геополітичні події, що впливають на регулювання інновацій і специфіку технологічної регіоналізації, розвиток ШІ, а також темпи зеленого переходу, які можуть активізувати або уповільнити зміни клімату, які, в свою чергу, модифікують глобальну кон’юнктуру ринків.