ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННИХ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНІ - НАГАЙЧУК, Вікторія; ГАВРИШ, Наталя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Дана стаття присвячена дослідженню загального стану функціонування електронних закупівель в Україні в сучасних умовах, інструментарію модуля аналізу електронних закупівель у системі Prozorro та, зокрема, змін, які відбулися після введення воєнного стану. Розкрито сутність поняття державних закупівель та передумови їх виникнення. Державні закупівлі – це величезний ринок і величезна відповідальність держави. Ринок, який має забезпечити вільний доступ усіх державних замовників і будь-яких постачальників до відкритих і прозорих торгів. Держава є одним із основних учасників економічного процесу як споживач товарів, робіт і послуг. Державні закупівлі складають значну частину світових торговельних потоків, які можуть приблизно досягати 1 трильйона євро на рік. Від ефективності державних закупівель залежить успіх економіки. Досліджено світовий досвід впровадження державних закупівель та його вплив на впровадження цієї системи в Україні. Важко уявити розвиток економіки країни без повноцінно функціонуючого прозорого механізму державних закупівель, здатного забезпечити безперебійну взаємодію між усіма представниками економічної системи. Розглянуто перспективи розвитку електронних закупівель в Україні, виявлено існуючі проблеми та запропоновано шляхи їх вирішення. використання електронних інструментів у державних закупівлях пропонує низку важливих переваг, таких як: значна економія для всіх сторін, спрощені та скорочені процеси, зменшення бюрократії, прозорість, більше інновацій, нові можливості для бізнесу завдяки покращенню доступу підприємств, у тому числі малих одиниці та середні підприємства на ринки державних закупівель. Система активно розвивалася, а з переходом України на воєнний стан цей процес поглибився та прискорився. Окреслено перспективні плани вдосконалення роботи та розробки стратегії України у воєнний та повоєнний період, її відбудови із залученням іноземних інвестицій та донорських коштів.