ТРАНСФОРМАЦІЯ ЛАНЦЮГІВ ПОСТАЧАННЯ ТА ЛОГІСТИКИ ЗА ДОПОМОГОЮ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ПРИБУТКОВОСТІ - БІЛОКОНЬ, Тетяна; ШВАРЦ, Ірина; ГАЙДАЙ, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядається, як штучний інтелект (ШІ) трансформує ланцюги постачання та логістику, пропонуючи підприємствам інноваційні рішення для підвищення операційної ефективності та прибутковості. Важливу роль у цьому процесі відіграють такі технології, як предиктивна аналітика, автоматизація, реальний моніторинг та оптимізація маршрутів, які дозволяють знижувати витрати, покращувати рівень обслуговування та збільшувати дохід. Стаття підкреслює численні фінансові переваги, які надає впровадження ШІ, зокрема, зменшення витрат на інвентаризацію та паливо, а також зростання задоволення клієнтів завдяки покращеному обслуговуванню та точності доставок. Підприємства, такі як Amazon, DHL, FedEx та інші, вже впровадили рішення на базі ШІ для оптимізації витрат на інвентаризацію, управління запасами та скорочення витрат на доставку, що дозволило їм заощаджувати мільярди доларів на рік. Наприклад, автоматизація складів за допомогою робототехніки дозволяє суттєво знизити витрати на робочу силу, а ШІ для прогнозування попиту дозволяє зменшити зайві запаси, що призводить до економії фінансових ресурсів. За допомогою інноваційних рішень на базі ШІ, підприємства можуть підвищити точність прогнозування, покращити взаємодію з клієнтами та зменшити вплив на навколишнє середовище. Особлива увага у статті приділяється впровадженню ШІ для оптимізації останньої милі доставки, де автономні транспортні засоби та дрони значно знижують час доставки та витрати на паливо. Використання ШІ для прогнозування технічного обслуговування та автоматизації процесів допомагає зменшити час простою обладнання та збільшити термін служби техніки, що також сприяє значній економії. Стаття висвітлює важливість впровадження ШІ для сталого розвитку підприємств у сфері логістики, допомагаючи знижувати викиди, зменшувати витрати на енергоспоживання та виконання нормативних вимог. Висвітлюються перспективи використання ШІ для досягнення більшої ефективності в управлінні ланцюгами постачання, де підприємства, що впроваджують ці технології, займають лідируючі позиції на ринку. Загалом, стаття показує важливість інвестування в технології ШІ для підприємств у логістиці, які прагнуть досягти зростання, конкурентних переваг і підвищення стабільності в умовах швидко змінюваного глобального ринку.