ЕФЕКТИВНІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СТРУКТУР В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ПАРАДИГМИ УПРАВЛІННЯ - ТЕРЕЩЕНКО, Тетяна; ЛАЛУЄВА, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті обґрунтовано основні показники, умови забезпечення ефективності організаційних структур в контексті сучасної парадигми управління. Описано низку загальних рис сучасної парадигми управління. А саме: гнучкість і адаптивність, орієнтація на людину, цифровізація суспільства, стратегічне управління, управління змінами, клієнтоорієнтованість, корпоративна соціальна відповідальність, розвиток лідерства та командної роботи. Охарактеризовано поняття та типи організаційних структур. Констатовано, що на вибір типу організаційної структури впливає ряд чинників, серед яких: стратегія, місія, цілі організації, функції, які будуть виконуватися, ринкова ніша, в якій функціонуватиме організація, розміру організації, технології, специфіка діяльності, ресурсне забезпечення тощо. Систематизовано наукові погляди вчених щодо визначення поняття «ефективність». Розглянуто підходи до визначення поняття ефективності, а саме: ресурсний, результативний, цільовий, системний, вибірковий. Запропоновано розглядати ефективність як прояв різноманітних процесів та дій досягнення цілей виключно управлінського характеру. Підкреслено, що поняттю ефективності повинні надаватися не тільки кількісні (співвідношення прибутку та витрачених ресурсів), а й якісні характеристики (міра успіху організації, цілеспрямованість тощо). Узагальнено три групи показників ефективності організаційних структур: за оцінкою вихідних результатів, за змістом організаційної структури, за раціональністю організаційної структури; показники оцінки ієрархічності структури, показники оцінки функціональності організаційної структури. Визначено низку принципів ефективності організаційних структур: економічності структури, оптимальності, оперативності, надійності. Виділено основні вимоги до побудови ефективної організаційної структури. Сформовано умови досягнення ефективності організаційних структур в контексті сучасної парадигми управління.