СТАН ТА ЦИФРОВІ ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ РИНКУ СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ - МАЗУР, Дмитро; МАЗУР, Олександр; MAZUR, Galina; КОВБІЙ, Антоніна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено сучасний стан та цифрові вектори розвитку страхового ринку України та визначено перспективні напрями цифровізації страхування. Розкрито сутність категорії страхування. Зазначено, що страховий ринок в Україні значно відстає від розвинених країн. Проведено аналіз динаміки кількості учасників страхового ринку, обсягу активів страхових компаній, структуру страхового портфеля за видами страхування та виявлено основні тенденції ринку страхування в Україні. Визначено запоруку стабільного розвитку страхової діяльності в Україні це: швидке реагування на нові умови, на запити клієнтів; здатність адаптуватися, накопичувати позитивний досвід, аналізувати та виправляти негативні моменти; гармонійно розвиватися, знаходити баланс між акумулюванням нових знань та їх практичним застосуванням. Означено чинники впливу на функціонування вітчизняного ринку страхування. Розкрито особливості сучасних трендів цифрових інструментів страхування, як важливого механізму зростання ринку страхування. З’ясовано, що сучасний InsurTech має стратегічне значення для страхових компаній. До InsurTech відносять технології штучного інтелекту, нові винаходи у галузі кібербезпеки, аналіз великих даних («bigdata»), технології блокчейну, Інтернет речей (IoT) і застосунки для смартфонів.