УЧАСТЬ УКРАЇНИ У МІЖНАРОДНИХ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСАХ ЗА УМОВ ВІЙНИ - ТУНІЦЬКА, Юлія; ТУНІЦЬКИЙ, Назарій; ДАВИДЕНКО, Дарина; ЗИЗА, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті визначено місце України у сучасних світових міграційних процесах, що відбуваються в умовах сплесків фінансових криз, політичних і військових конфліктів. Окреслено зміни характериних рис імміграції та еміграції населення України часів незалежності, зокрема у довоєнний, воєнний періоди та під час COVID-19. Проаналізовано абсолютні та відносні показники міжнародної міграції населення у 2002–2021 рр. Досліджено особливості кризи вимушеної міграції у зв’язку з широкомасштабним вторгненням рф, зокрема зміну географічної структури міграційних потоків з України, загострення проблеми відтоку трудових ресурсів. Визначено основних партнерів України серед країн ЄС та ОЄСР у галузі міграції за умов війни, зважаючи на кількість прийнятих вимушених емігрантів, обсяги наданої їм фінансової допомоги, впровадження адаптаційних заходів міграційної політики.