ЗЕЛЕНІ ФІНАНСИ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ В УКРАЇНІ - ШКВАРУК, Діна; ДОНЧАК, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано поняття «зелені фінанси», яке представляє собою сукупність фінансових інструментів і ресурсів, спрямованих на підтримку проєктів та ініціатив, які сприяють підтримці екологічної стійкості, а також соціального і економічного благополуччя. Визначено основні складові структури зелених фінансів, зокрема: зелені облігації, зелені кредити та позики, спеціалізовані страхові послуги, зелені інвестиційні фонди, фінансування зелених стартапів тощо. Охарактеризовано сутність кожного із зазначених структурних елементів. На основі проведеного аналізу доведено важливість теоретичного обґрунтування поняття зелені фінанси в сучасних нестабільних умовах. Запропоновано напрями подолання труднощів, пов’язаних із застосуванням зелених фінансів в Україні.