АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ІТ-КОМПАНІЙ В УКРАЇНІ - ЧАЙКОВСЬКА, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проведено аналіз розвитку та ефективності ІТ-компаній в Україні на основі ключових макроекономічних та галузевих показників за 2019–2026 роки. Досліджено динаміку частки експорту ІТ-послуг у ВВП, структурі експорту послуг і загальному експорті товарів та послуг, що дозволило визначити роль ІТ-галузі як одного з провідних драйверів економічного розвитку країни. Проаналізовано зміни кількості ІТ-компаній, чисельності працівників, доходів підприємств, а також географічну структуру експорту ІТ-послуг. Особливу увагу приділено оцінці ефективності діяльності провідних ІТ-компаній України у 2026 році на основі фінансових показників топ-10 підприємств галузі. Визначено тенденції концентрації ринку, зростання середніх компаній та структурні зміни бізнес-моделей ІТ-підприємств. Результати дослідження свідчать про високу адаптивність ІТ-галузі до зовнішніх викликів, стабільність доходів та збереження експортної орієнтації. Обґрунтовано, що ІТ-компанії України залишаються одним із ключових факторів економічного зростання, цифрової трансформації та підвищення конкурентоспроможності національної економіки в умовах сучасних викликів.