ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ІВАНЧЕНКОВА, Лариса; СКЛЯР, Лариса; ЧЕРВ’ЯКОВ, Владислав; РУДЕНКО, Сергій; БІРЧЕНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто особливості бухгалтерського обліку запасів підприємств України в умовах дії воєнного стану. Обґрунтовано, що воєнні ризики, пов’язані з руйнуванням інфраструктури, втратою доступу до активів, окупацією територій, порушенням логістичних ланцюгів та ринків збуту, суттєво ускладнюють застосування традиційних підходів до визнання, оцінки та інвентаризації запасів. Проаналізовано нормативно-правове регулювання обліку запасів з урахуванням специфіки воєнного стану. Особливу увагу приділено проблемі втрати контролю над запасами та обґрунтовано доцільність їх аналітичного виокремлення в системі бухгалтерського обліку без припинення визнання до моменту документального підтвердження знищення або остаточної втрати. Запропоновано практичні рекомендації щодо використання аналітичних і позабалансових рахунків, формування резервів знецінення, альтернативних методів інвентаризації та документального підтвердження втрат внаслідок воєнних дій. Реалізація запропонованих підходів сприятиме підвищенню достовірності облікової інформації та об’єктивності фінансової звітності підприємств в умовах воєнного стану.