ПРОБЛЕМИ І МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ РИНКОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР ЧЕРЕЗ ІННОВАЦІЇ: РОЛЬ ІНТЕГРАЦІЇ, ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА МАРКЕТИНГУ - ЗАКРИЖЕВСЬКА, Ірина; КАРПЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено проблеми та можливості розвитку ринкового потенціалу підприємницьких структур в умовах трансформації економіки України. Обґрунтовано, що зростання ринкового потенціалу безпосередньо пов’язане з підвищенням конкурентоспроможності підприємств, яка формується через інноваційну діяльність. Встановлено, що для малих і середніх підприємств реалізація інновацій ускладнюється ресурсною обмеженістю, що актуалізує необхідність інтеграції у кластерні та мережеві структури. Систематизовано переваги й обмеження інтеграційних процесів у контексті забезпечення розвитку ринкового потенціалу, зокрема визначено ризики децентралізації та ускладнення координації взаємопов’язаних інноваційних проєктів. Доведено, що ефективність інтеграції значною мірою залежить від рівня цифровізації управлінських процесів та застосування сучасних маркетингових інструментів, які забезпечують прозорість ресурсного розподілу, узгодженість стратегій та орієнтацію інновацій на потреби ринку. Обґрунтовано, що синергія інтеграції, цифровізації та маркетингу формує передумови для стійкого нарощування ринкового потенціалу підприємницьких структур.