ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ОРІЄНТОВАНОЇ НА ЗМІНИ В УМОВАХ СТРАТЕГІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - СМОЛІНСЬКА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти організаційної культури зорієнтованої на зміни в умовах стратегічних трансформацій підприємств. Обґрунтовано, що організаційна культура виступає критичним чинником успішної реалізації стратегічних змін, визначаючи рівень адаптивності, залученості та поведінкової готовності персоналу до трансформаційних процесів. Проаналізовано підходи вітчизняних і зарубіжних науковців до трактування ролі організаційної культури у стратегічному управлінні, а також визначено відмінні риси культури, орієнтованої на зміни, порівняно з традиційними типами організаційної культури. Досліджено вплив стратегічних змін на цінності, норми та поведінку персоналу, розкрито роль керівництва у формуванні культурних передумов підтримки змін. Окрему увагу приділено управлінським інструментам підтримки культурних трансформацій та підходам до оцінювання результативності організаційної культури орієнтованої на зміни у контексті стратегічного розвитку підприємства. Отримані результати можуть бути використані у практиці стратегічного управління для підвищення ефективності трансформаційних процесів і забезпечення стійкого розвитку підприємств у динамічному зовнішньому середовищі.