АРХІТЕКТОНІКА МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - КОРБУТ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті обґрунтовано необхідність формування цілісного механізму забезпечення економічної безпеки підприємств будівельної галузі в умовах турбулентності, кризових явищ, посилення регуляторних вимог, ресурсних обмежень і підвищеної контрактної відповідальності. Підкреслено, що поодинокі безпекозабезпечувальні заходи не дають системного результату без упорядкування та інтеграції в загальну систему управління. Метою дослідження визначено розроблення механізму забезпечення економічної безпеки будівельних підприємств у кризових умовах на засадах системно-функціонального підходу. Розкрито архітектоніку механізму як структурно-функціональну композицію взаємодіючих елементів, що відображає взаємозв’язок підсистем підприємства, управлінських функцій і безпекозабезпечувальної функції та логіку прийняття рішень за критеріями мінімізації загроз, забезпечення безпеки й стійкості. Зазначено, що безпекозабезпечувальна функція інтегрується в ключові підсистеми. Систематизовано групи вимог до механізму: структурні, процесні, динамічні та економічні, які відповідно задають архітектоніку, керованість, здатність протидіяти турбулентності та доцільність. Запропоновано трансформувати глобальні й локальні виклики будівельного сектору у конкретизовані загрози, які можуть бути формалізовані через індикатори та включені до контурів моніторингу і реагування. Визначено суб’єктів і об’єкти управління, обґрунтовано два сценарії: переривання трансформації викликів у загрози на ранніх етапах (превентивний) і локалізацію наслідків реалізованих загроз (реактивний). Показано, що вхідною точкою внутрішнього контуру механізму є моніторинг викликів, а інтеграція безпекозабезпечувальної та управлінської функцій забезпечує перехід від «сигналу» до рішення. Окреслено цикл реалізації рішень: операціоналізація, впровадження, контроль і коригування.