ОРГАНІЗАЦІЯ МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ВАНТАЖІВ АВТОМОБІЛЬНИМ ТРАНСПОРТОМ - КРАЄВСЬКА, Алла; ХИМИЧ, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено логістичні аспекти організації міжнародних автомобільних перевезень вантажів в умовах глобалізації, ускладнення митних процедур та зростання регуляторних вимог. Обґрунтовано актуальність комплексного логістичного підходу до управління міжнародними транспортними потоками з метою підвищення ефективності перевезень, зниження витрат і забезпечення надійності поставок. Проаналізовано наукові підходи вітчизняних і зарубіжних дослідників щодо організації міжнародних автомобільних перевезень, управління логістичними системами, економічної ефективності та правового регулювання транспортної діяльності. На основі практичного прикладу організації міжнародного перевезення деревини за маршрутом Вінниця (Україна) – Мішкольц (Угорщина) з проміжним логістичним етапом у м. Ужгород здійснено аналіз маршруту, вибір транспортного засобу, визначено режим роботи водіїв та тривалості доставки з урахуванням вимог європейського законодавства. Проведено економічну оцінку ефективності перевезення, яка підтвердила його рентабельність і доцільність застосованої логістичної схеми. Отримані результати можуть бути використані транспортно-експедиторськими підприємствами для оптимізації міжнародних автомобільних перевезень та підвищення їх конкурентоспроможності.